Scholen kunnen bij het SPOW terecht voor ondersteuning bij het realiseren van Passend Onderwijs aan iedere leerling vooral wanneer de ondersteuningsvraag van de leerling de basisondersteuning overschrijdt.
Het samenwerkingsverband (swv) is een netwerkorganisatie met als primair doel het ondersteunen en faciliteren van de elf aangesloten schoolbesturen in de uitvoering van de zorgplicht en realisatie van passend onderwijs.
Binnen het samenwerkingsverband bevinden zich 44 reguliere scholen, één school voor speciaal basisonderwijs en twee scholen voor speciaal onderwijs. Deze scholen bevinden zich in Hoek van Holland (gemeente Rotterdam), Maasland (gemeente Midden-Delfland) en in de gemeente Westland.
Ondersteuningsstructuur
Basis ondersteuning
Dit is de ondersteuning die op de (speciale) basisschool geboden wordt. Voor de meeste leerlingen is dit voldoende om tot leren te komen.
Om de kwaliteit van de basisondersteuning op alle aangesloten basisscholen te waarborgen stelt het SPOW een aantal kwaliteitseisen aan de basisondersteuning.
Deze eisen zijn in het ondersteuningsplan terug te lezen. In ieder geval heeft elke school een schoolondersteuningsteam (SOT). In het SOT wordt de vraagstelling van/over de leerling met alle betrokkenen, inclusief ouders, besproken om zo tot een passend en uitvoerbaar antwoord te komen op deze vraagstelling.
Extra ondersteuning
Wanneer een leerling meer ondersteuning nodig heeft dan waarin de school vanuit de basisondersteuning kan voorzien, kan vanuit de school extra ondersteuning worden ingezet. De scholen ontvangen jaarlijks financiële middelen van het samenwerkingsverband waarmee zij de extra ondersteuning vorm kunnen geven (denk aan inzet leerkracht, onderwijsassistent, expert van buiten of het laten uitvoeren van handelingsgerichte diagnostiek et cetera).
Ondersteuningsarrangementen
Begeleiding Op School en in de Klas (BOSK)
Tijdens een SOT of HIA kan door de ondersteuningsadviseur BOSK worden geadviseerd. Bij BOSK worden specialisten op diverse gebieden ingeschakeld om de leerkracht en de school te ondersteunen bij het vormgeven van onderwijs aan leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. De ondersteuning wordt op maat vormgegeven en kan bestaan uit een observatie, handelingsgerichte adviezen en terugkoppeling in het SOT. BOSK heeft als doel om de leerkracht te versterken in de ondersteuning van leerlingen met onderwijsbehoeften die de basisondersteuning overschrijden, Op de volgende expertisegebieden kan BOSK worden ingezet:
- BOSK gedrag
- BOSK autisme en prikkelverwerking
- BOSK leerontwikkeling en welbevinden
- BOSK zeer moeilijk lerend
- BOSK medisch en motorisch
- BOSK hoogbegaafdheid
Zware ondersteuning
Incidenteel is de inzet van zware ondersteuning nodig. Het gaat om leerlingen die binnen de reguliere basisschool onderwijs volgen maar in aanmerking komen voor een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) voor een S(B)O voorziening en voor leerlingen die het onderwijs volgen op een SBO school maar in aanmerking komen voor een TLV voor een SO voorziening. Deze zware ondersteuning bestaat uit extra financiële middelen waarvan de school ondersteuning in kan kopen en maakt het mogelijk dat de leerling onderwijs blijft volgen op een reguliere school of het SBO. Wanneer de school gebruik wil maken van deze vorm van zware ondersteuning moet een duidelijke meerwaarde aangegeven kunnen worden voor deze keuze ten opzichte van plaatsing in een gespecialiseerde setting. De zware ondersteuning wordt steeds toegekend voor een periode van maximaal een jaar en daarna geëvalueerd.
Indien de meerwaarde niet kan worden aangetoond wordt een TLV aangevraagd bij het SPOW. De aanvragen voor zware ondersteuning, zowel voor extra financiële middelen als voor een TLV, verlopen altijd via een HIA traject. De tweede deskundige kent na het beoordelen van het dossier de zware ondersteuning toe.
SOT
Wanneer een leerkracht vragen heeft over een leerling kan hij/zij als eerste ondersteuning vragen bij het schoolteam (collega leerkracht, interne specialisten en de intern begeleider). Als er behoefte is aan het meedenken van een externe deskundige, dan kan een SOT worden aangevraagd. Om een leerling te bespreken in het SOT meldt de school de leerling minimaal één week voorafgaand aan het SOT aan bij SPOW. De ouders dienen hier toestemming voor te geven. Bij de aanmelding sluit de school het groeidocument bij.
Het SOT bestaat ten minste uit de intern begeleider, de (adjunct)directeur, de leerkracht, een lid van het Sociaal Kern Team (SKT) en de ondersteuningsadviseur van het SPOW. Ook de ouders worden uitgenodigd.
Tijdens het SOT worden samen met de school, de ouders en het SKT de onderwijsbehoeften van de leerling en de ondersteuningsbehoeften van de leerkracht in kaart gebracht. Vervolgens wordt bepaald of de in de school aanwezige middelen toereikend zijn of dat er BOSK of andere ondersteuning nodig is. Eventueel kan worden geconcludeerd dat een HIA-overleg noodzakelijk is.
Handelingsgericht Integraal Arrangeren (HIA)
Indien het perspectief, om tegemoet te komen aan de ondersteuningsbehoeften van de leerling, verloren dreigt te gaan wordt een HIA overleg gepland. De ondersteuningsadviseur van het SPOW leidt het HIA overleg en fungeert als 1e deskundige. Tijdens het HIA overleg zijn, naast de leerkracht, de intern begeleider en de ondersteuningsadviseur van SPOW, in ieder geval de ouders aanwezig. Indien gewenst kan de schoolcontactpersoon van het Sociaal kernteam worden uitgenodigd voor een HIA overleg. Ook kunnen andere extern deskundigen betrokken worden bij dit overleg. HIA is een actieve “ werkvorm” waarbij alle betrokkenen op basis van gelijkwaardigheid op zoek gaan naar overzicht (wat weten we al?), inzicht (hoe kunnen we de dingen verklaren?) en uitzicht (wat is er nodig om tegemoet te komen aan de ondersteuningsbehoeften van de leerling en/of de leerkracht/ouder?).
Hiermee kan een HIA overleg leiden tot:
- Begeleiding vanuit de basisondersteuning van de school.
- Begeleiding in de vorm van extra ondersteuning van de school.
- Het inzetten van een ondersteuningsarrangement (BOSK, zware ondersteuning of een TLV).
Een HIA traject kan uit meerdere overleggen bestaan.
Toelaatbaarheidsverklaring
Indien tijdens het HIA besloten wordt dat het S(B)O het best tegemoet kan komen aan de ondersteuningsbehoeften van de leerling dan vraagt de huidige school een toelaatbaarheidsverklaring aan bij het SPOW.
Omdat het afgeven van een TLV een zwaarwegende beslissing is schrijft de wet voor dat deze toelaatbaarheidsverklaring wordt afgegeven op basis van een deskundigenadvies van tenminste twee deskundigen. Bij SPOW wordt het advies gegeven door twee ondersteuningsadviseurs (psychologen en orthopedagogen). Deze beoordelen of de TLV kan worden toegekend.
Groeidocument
Scholen zijn verplicht een ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) op te stellen voor leerlingen die extra ondersteuning krijgen in het regulier basisonderwijs (bron: wwww.passendonderwijs.nl). SPOW maakt gebruik van een, voor het hele samenwerkingsverband geldend, format waarin het verplichte gedeelte vanuit het wettelijk kader is opgenomen. De inhoud van het groeidocument (GD) is leidend en verplicht.
Het GD is een hulpmiddel om te komen tot de juiste extra ondersteuning voor een leerling. Het document heeft de functie van een ‘dossier’, het is een verzameling van alles wat tot nu toe is gedaan om de leerling de juiste ondersteuning te bieden. Vanaf het moment dat de leerling mogelijk meer nodig heeft dan basisondersteuning en/of besproken wordt in het SOT, wordt het groeidocument ingevuld. Tijdens het SOT wordt de informatie in het GD verder aangevuld.
Ouders en de leerling worden betrokken bij het opstellen van het GD. Ouders vullen samen met de leerkracht een deel van het GD in (het deel waarnemen) en dienen het GD te ondertekenen. De leerkracht vult samen met de leerling het deel van de leerling (waarnemen) in.
Herbeoordeling
Leerlingen geplaatst in het speciaal onderwijs (SO) of speciaal basis onderwijs (SBO) komen in aanmerking voor herbeoordeling wanneer de afgegeven TLV afloopt en de leerling nog steeds is aangewezen op het speciaal (basis) onderwijs.
Bij aanvang van ieder schooljaar inventariseren de betrokken scholen voor welke leerlingen in dat schooljaar de toelaatbaarheidsverklaring zal aflopen. De S(B)O school evalueert of de continuering van plaatsing in de huidige setting is gewenst. Wanneer de school concludeert dat de leerling (nog steeds) is aangewezen op speciaal (basis) onderwijs, dient zij een (herbeoordelings)aanvraag in voor een nieuwe toelaatbaarheidsverklaring. De aanvraag voor een herbeoordeling wordt beoordeeld door twee deskundigen vanuit SPOW.
Medezeggenschap
De medezeggenschap binnen het SPOW kent twee vormen:
De Ondersteuningsplanraad.
De ondersteuningsplanraad (OPR) is de verplichte, speciale medezeggenschapsraad van het samenwerkingsverband. De ondersteuningsplanraad heeft instemmingsrecht op (vaststellen of wijzigen van) het ondersteuningsplan. Daarnaast wordt de directeur-bestuurder van het samenwerkingsverband gevoed door de OPR met thema’s die spelen onder de ouders en op de scholen. In de ondersteuningsplanraad zitten ouders en leraren. De leden van deze raad moeten ouders en personeelsleden zijn van een school in het samenwerkingsverband. De leden van de ondersteuningsplanraad worden afgevaardigd door de medezeggenschapsraden van de scholen die deelnemen in het samenwerkingsverband, maar hoeven zelf niet noodzakelijk uit een van die MR’en afkomstig te zijn.
Binnen Samenwerkingsverband Westland zijn 10 schoolbesturen vertegenwoordigd. Vanuit 5 besturen is een leerkracht en een ouder afgevaardigd. Daarnaast is ook de directeur-bestuurder van het SPOW en een strategisch beleidsadviseur vanuit het samenwerkingsverband betrokken.
De OPR komt meerdere keren per jaar bij elkaar om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen het samenwerkingsverband en toe te zien op het behalen van de doelstellingen uit het ondersteuningsplan. Een goede band tussen de Raad van aangeslotenen, de directeur-bestuurder en de OPR is van groot belang om passend onderwijs in deze regio te laten slagen.
De vergaderingen van de OPR zijn openbaar. Zie voor data en locatie deze site. Het staat u dus vrij om een vergadering te bezoeken. Ook de notulen zijn openbaar en worden gepubliceerd op de site van het Samenwerkingsverband.
Wilt u meedenken? Graag! Neem dan contact met ons op via de mail: opr@spow.nl.
Leden
Leden OPR 2022-2023
Ouders
Groot bestuur PCPOW | PCPOW | Laura Kemeling Lisette Vermeulen- Marcus Garmt Meulendijks |
Groot bestuur, WSKO | WSKO | Ian Pottuijt |
Groot bestuur WOO | x | |
SO | Herman Broeren | Mariam Rasouli |
Eenpitters binnen SPOW | x |
Personeelsleden
Groot bestuur PCPOW | PCPOW | Wanda Zuidgeest |
Groot bestuur WSKO | WSKO | Petra van Eendenburg |
Groot bestuur WOO | WOO | Ilona van Mierlo |
SO | Herman Broeren | Anne van Gils |
Eenpitters binnen SPOW | Kind en Onderwijs | Suzanne v.d. Heiden |
De medezeggenschapsraad
De medezeggenschapraad (MR) moet, volgens de regels van de wet medezeggenschap, minimaal bestaan uit twee leden. De MR vergadert gemiddeld zes keer per jaar.
Een medezeggenschapsraad van een samenwerkingsverband is een orgaan dat inspraak heeft op het beleid met betrekking op de uitvoerende activiteiten van bijvoorbeeld afspraken over (na)-scholing, arbeidsomstandigheden en taakbeleid. Daarnaast kan de MR ook gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen.
De MR bevordert naar vermogen openheid en onderling overleg in het samenwerkingsverband. De MR doet aan alle bij het samenwerkingsverband betrokkenen schriftelijk verslag van zijn werkzaamheden en stelt het personeel in de gelegenheid om over aangelegenheden met hem overleg te voeren.