Dit is de ondersteuning die op de (speciale) basisschool geboden wordt. Voor de meeste leerlingen is dit voldoende om tot leren te komen. Om de kwaliteit van de basisondersteuning op alle aangesloten basisscholen te waarborgen stelt het SPOW een aantal kwaliteitseisen, aan de basisondersteuning. Deze eisen zijn in het ondersteuningsplan terug te lezen. In ieder geval heeft elke school een schoolondersteuningsteam (SOT). In het SOT wordt de vraagstelling van/over de leerling met alle betrokkenen, inclusief ouders, besproken om zo tot een passend en uitvoerbaar antwoord te komen op deze vraagstelling.


Voor Ouders
belangrijke partner
Ouders zijn een cruciale partner.
Samenwerking tussen school en ouders
is van groot belang. Wij stimuleren
actieve betrokkenheid van ouders bij
het onderwijs aan hun kind.
Het SPOW bestaat uit 10 schoolbesturen voor basisonderwijs en speciaal (basis)onderwijs met 46 scholen die samen Passend Onderwijs verzorgen aan ruim 11.000 leerlingen.
Algemeen
Ouders zijn voor scholen een cruciale partner. Ouders en scholen hebben hetzelfde belang voor ogen, namelijk een optimale ontwikkeling van het kind. Partner zijn betekent dat ouders en scholen elkaar goed informeren, elkaar betrekken en altijd vanuit het belang van het kind met elkaar in gesprek blijven. Ouders en school maken dus samen afspraken. Beide partijen zijn nodig om van de uitvoering van de afspraken een succes te maken. Dit betekent zo min mogelijk praten over kinderen / gezinnen, maar praten met de betrokken ouders en kinderen. Ouders worden al vanaf de eerste signalering van een mogelijke ondersteuningsbehoefte, als volwaardige partners, actief betrokken bij het zoeken naar de meest passende ondersteuning van hun kind. Dit kan zijn een passend aanbod binnen de basisondersteuning dan wel, met inschakeling van het ondersteuningsteam van de school, extra ondersteuning. Bij alle fasen van het te doorlopen traject zijn de ouders rechtstreeks betrokken.
Afstemming rondom individuele leerlingen
Op verschillende momenten komt het belang van de samenwerking extra naar voren. Dat begint al bij de aanmelding. Dan is essentieel dat ouders en school de ondersteuningsbehoefte van de leerling goed doorspreken. Dan kan de leerling al bij de start echt passend onderwijs krijgen.
Ook wanneer een leerling in aanmerking komt voor extra ondersteuning van de school zelf of vanuit het Samenwerkingsverband is overleg tussen ouders, school en eventuele deskundigen nodig. Indien overgegaan wordt op een SOT of HIA overleg wordt er toestemming van de ouders gevraagd en worden ouders uitgenodigd voor het overleg.
Hetzelfde geldt wanneer een kind het beste geplaatst kan worden op een school voor speciaal basisonderwijs (SBO) of speciaal onderwijs (SO). Goede afstemming is ook dan nodig omdat het hierbij ook gaat om de keuze voor een nieuwe school.
Naast de actieve betrokkenheid van ouders bij de ondersteuning van hun kind, hebben ouders ook een aantal formele rechten in de trajecten van ondersteuningstoewijzing namelijk:
- Ouders hebben instemmingsrecht op het handelingsdeel van het groeidocument.
- Ouders hebben de mogelijkheid van het indienen van klachten en van bezwaar en beroep.
Zorgplicht
Sinds 1 augustus 2014 hebben schoolbesturen zorgplicht. Dit betekent dat zij vanaf dat moment ieder kind dat extra ondersteuning nodig heeft een passende onderwijsplek moeten bieden.
Als ouder meldt u uw kind aan bij de school van uw keuze, ook als uw kind extra ondersteuning nodig heeft. Dat kan bijvoorbeeld een school zijn die dicht bij uw huis ligt, die past bij uw geloofsovertuiging of een bepaald pedagogisch concept volgt. Of misschien kiest u voor een school, omdat u denkt dat die school uw kind goede extra ondersteuning kan bieden.
Dit kan dan een gewone of speciale school zijn. Informatie over de ondersteuning die een school biedt, kunt u vinden in het schoolondersteuningsprofiel van de school. Hebt u een school gevonden die voldoet aan uw wensen? Dan meldt u uw kind – indien mogelijk – minimaal 10 weken voor de aanvang van het nieuwe schooljaar schriftelijk aan. Of 10 weken voordat u wilt dat uw kind op school begint, bijvoorbeeld bij een verhuizing. Als u uw kind later aanmeldt, kan het zijn dat uw kind niet op tijd kan worden geplaatst. Meestal kunt u uw kind aanmelden door een inschrijfformulier in te vullen.
Als u denkt dat uw kind extra ondersteuning nodig heeft, geeft u dat bij de aanmelding aan de school door. Na aanmelding beoordeelt de school of zij aan de ondersteuningsvraag van uw kind tegemoet kan komen. Hiertoe heeft de school 6 weken de tijd. Indien dit niet genoeg is, kan de onderzoeksperiode met 4 weken verlengd worden. De school moet u hiervan op de hoogte stellen. Kan de school niet voldoen aan de ondersteuningsvraag van uw kind, dan zoekt de school – na overleg met u – een betere plek. Zo komt uw kind terecht op de school die het best bij hem of haar past.
Ondersteuningsstructuur
Basis ondersteuning
Dit is de ondersteuning die op de (speciale) basisschool geboden wordt. Voor de meeste leerlingen is dit voldoende om tot leren te komen.
Om de kwaliteit van de basisondersteuning op alle aangesloten basisscholen te waarborgen stelt het SPOW een aantal kwaliteitseisen aan de basisondersteuning.
Deze eisen zijn in het ondersteuningsplan terug te lezen. In ieder geval heeft elke school een schoolondersteuningsteam (SOT). In het SOT wordt de vraagstelling van/over de leerling met alle betrokkenen, inclusief ouders, besproken om zo tot een passend en uitvoerbaar antwoord te komen op deze vraagstelling.
Extra ondersteuning
Wanneer een leerling meer ondersteuning nodig heeft dan waarin de school vanuit de basisondersteuning kan voorzien, kan vanuit de school extra ondersteuning worden ingezet. De scholen ontvangen jaarlijks financiële middelen van het samenwerkingsverband waarmee zij de extra ondersteuning vorm kunnen geven (denk aan inzet leerkracht, onderwijsassistent, expert van buiten of het laten uitvoeren van handelingsgerichte diagnostiek et cetera).
Ondersteuningarrangementen
Naast de extra ondersteuning kent SPOW ook nog enkele ondersteuningsarrangementen.
Begeleiding Op School en in de Klas (BOSK)
Tijdens een SOT of HIA kan door de ondersteuningsadviseur BOSK worden geadviseerd. Bij BOSK worden specialisten op diverse gebieden ingeschakeld om de leerkracht en de school te ondersteunen bij het vormgeven van onderwijs aan leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. De ondersteuning wordt op maat vormgegeven en kan bestaan uit een observatie, handelingsgerichte adviezen en terugkoppeling in het SOT. BOSK heeft als doel om de leerkracht te versterken in de ondersteuning van leerlingen met onderwijsbehoeften die de basisondersteuning overschrijden, Op de volgende expertisegebieden kan BOSK worden ingezet:
- BOSK gedrag
- BOSK autisme en prikkelverwerking
- BOSK leerontwikkeling en welbevinden
- BOSK zeer moeilijk lerend
- BOSK medisch en motorisch
- BOSK hoogbegaafdheid
Klik hier voor informatie over Steunpunt HB
Zware ondersteuning
Incidenteel is de inzet van zware ondersteuning nodig. Het gaat om leerlingen die binnen de reguliere basisschool onderwijs volgen maar in aanmerking komen voor een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) voor een S(B)O voorziening en voor leerlingen die het onderwijs volgen op een SBO school maar in aanmerking komen voor een TLV voor een SO voorziening. Deze zware ondersteuning bestaat uit extra financiële middelen waarvan de school ondersteuning in kan kopen en maakt het mogelijk dat de leerling onderwijs blijft volgen op een reguliere school of het SBO. Wanneer de school gebruik wil maken van deze vorm van zware ondersteuning moet een duidelijke meerwaarde aangegeven kunnen worden voor deze keuze ten opzichte van plaatsing in een gespecialiseerde setting. De zware ondersteuning wordt steeds toegekend voor een periode van maximaal een jaar en daarna geëvalueerd.
Indien de meerwaarde niet kan worden aangetoond wordt een TLV aangevraagd bij het SPOW. De aanvragen voor zware ondersteuning, zowel voor extra financiële middelen als voor een TLV, verlopen altijd via een HIA traject. De tweede deskundige kent na het beoordelen van het dossier de zware ondersteuning toe.
Schoolondersteuningsteam (SOT)
Wanneer een leerkracht vragen heeft over een leerling kan hij/zij als eerste ondersteuning vragen bij het schoolteam (collega leerkracht, interne specialisten en de intern begeleider). Als er behoefte is aan het meedenken van een externe deskundige, dan kan een SOT worden aangevraagd. Om een leerling te bespreken in het SOT meldt de school de leerling minimaal één week voorafgaand aan het SOT aan bij SPOW. De ouders dienen hier toestemming voor te geven. Bij de aanmelding sluit de school het groeidocument bij.
Het SOT bestaat ten minste uit de intern begeleider, de (adjunct)directeur, de leerkracht, een lid van het Sociaal Kern Team (SKT) en de ondersteuningsadviseur van het SPOW. Ook de ouders worden uitgenodigd.
Tijdens het SOT worden samen met de school, de ouders en het SKT de onderwijsbehoeften van de leerling en de ondersteuningsbehoeften van de leerkracht in kaart gebracht. Vervolgens wordt bepaald of de in de school aanwezige middelen toereikend zijn of dat er BOSK of andere ondersteuning nodig is. Eventueel kan worden geconcludeerd dat een HIA-overleg noodzakelijk is.
Handelingsgericht Integraal Arrangeren (HIA)
Indien het perspectief, om tegemoet te komen aan de ondersteuningsbehoeften van de leerling, verloren dreigt te gaan wordt een HIA overleg gepland. De ondersteuningsadviseur van het SPOW leidt het HIA overleg en fungeert als 1e deskundige. Tijdens het HIA overleg zijn, naast de leerkracht, de intern begeleider en de ondersteuningsadviseur van SPOW, in ieder geval de ouders aanwezig. Indien gewenst kan de schoolcontactpersoon van het Sociaal kernteam worden uitgenodigd voor een HIA overleg. Ook kunnen andere extern deskundigen betrokken worden bij dit overleg. HIA is een actieve “ werkvorm” waarbij alle betrokkenen op basis van gelijkwaardigheid op zoek gaan naar overzicht (wat weten we al?), inzicht (hoe kunnen we de dingen verklaren?) en uitzicht (wat is er nodig om tegemoet te komen aan de ondersteuningsbehoeften van de leerling en/of de leerkracht/ouder?).
Hiermee kan een HIA overleg leiden tot:
- Begeleiding vanuit de basisondersteuning van de school.
- Begeleiding in de vorm van extra ondersteuning van de school.
- Het inzetten van een ondersteuningsarrangement (BOSK, zware ondersteuning of een TLV).
Een HIA traject kan uit meerdere overleggen bestaan.
Toelaatbaarheidsverklaring
Indien tijdens het HIA besloten wordt dat het S(B)O het best tegemoet kan komen aan de ondersteuningsbehoeften van de leerling dan vraagt de huidige school een toelaatbaarheidsverklaring aan bij het SPOW.
Omdat het afgeven van een TLV een zwaarwegende beslissing is schrijft de wet voor dat deze toelaatbaarheidsverklaring wordt afgegeven op basis van een deskundigenadvies van tenminste twee deskundigen. Bij SPOW wordt het advies gegeven door twee ondersteuningsadviseurs (psychologen en orthopedagogen). Deze beoordelen of de TLV kan worden toegekend.
Groeidocument
Scholen zijn verplicht een ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) op te stellen voor leerlingen die extra ondersteuning krijgen in het regulier basisonderwijs (bron: wwww.passendonderwijs.nl). SPOW maakt gebruik van een, voor het hele samenwerkingsverband geldend, format waarin het verplichte gedeelte vanuit het wettelijk kader is opgenomen. De inhoud van het groeidocument (GD) is leidend en verplicht.
Het GD is een hulpmiddel om te komen tot de juiste extra ondersteuning voor een leerling. Het document heeft de functie van een ‘dossier’, het is een verzameling van alles wat tot nu toe is gedaan om de leerling de juiste ondersteuning te bieden. Vanaf het moment dat de leerling mogelijk meer nodig heeft dan basisondersteuning en/of besproken wordt in het SOT, wordt het groeidocument ingevuld. Tijdens het SOT wordt de informatie in het GD verder aangevuld.
Ouders en de leerling worden betrokken bij het opstellen van het GD. Ouders vullen samen met de leerkracht een deel van het GD in (het deel waarnemen) en dienen het GD te ondertekenen. De leerkracht vult samen met de leerling het deel van de leerling (waarnemen) in.
Herbeoordeling
Leerlingen geplaatst in het speciaal onderwijs (SO) of speciaal basis onderwijs (SBO) komen in aanmerking voor herbeoordeling wanneer de afgegeven TLV afloopt en de leerling nog steeds is aangewezen op het speciaal (basis) onderwijs.
Bij aanvang van ieder schooljaar inventariseren de betrokken scholen voor welke leerlingen in dat schooljaar de toelaatbaarheidsverklaring zal aflopen. De S(B)O school evalueert of de continuering van plaatsing in de huidige setting is gewenst. Wanneer de school concludeert dat de leerling (nog steeds) is aangewezen op speciaal (basis) onderwijs, dient zij een (herbeoordelings)aanvraag in voor een nieuwe toelaatbaarheidsverklaring. De aanvraag voor een herbeoordeling wordt beoordeeld door twee deskundigen vanuit SPOW.
Klachtenprocedure
Ook als ouders vroegtijdig en volledig over de ondersteuning voor hun kind zijn geïnformeerd en de communicatie tussen school en ouders met respect voor beider rollen is verlopen, kan het zijn dat ouders zich niet in het besluit van de school kunnen vinden. Zij kunnen dan een beroep doen op ondersteuning van de onderwijsconsulenten (www.onderwijsconsulenten.nl). Daarnaast biedt SPOW de mogelijkheid de casus voor een second opinion voor te leggen aan “SWV Onderwijs dat past”, samenwerkingsverband te Schiedam.
De procedure hiervoor is:
- Ouders vragen de second opinion aan bij het SPOW.
- De eerste deskundige van het SPOW neemt contact op met de voorzitter van de toelaatbaarheidscommissie van “SWV Onderwijs dat past”.
- Het groeidocument wordt doorgestuurd naar “SWV Onderwijs dat past”. De ouders geven hier schriftelijk toestemming voor.
- De ouders worden uitgenodigd voor een gesprek samen met de gedragswetenschapper van het SPOW en de gedragswetenschapper van “SWV Onderwijs dat past”.
- De toelaatbaarheidscommissie “SWV Onderwijs dat past” formuleert, nadat het dossier doorgenomen is en ouders en het SPOW gehoord zijn, een advies.
- Het advies wordt schriftelijk en mondeling aan de ouders en aan het SPOW verstrekt.
- Accepteren de ouders het advies, dan kan het dossier worden afgesloten. Als de second opinion voor partijen niet tot een bevredigende oplossing leidt, is er sprake van een geschil. Een geschil kan worden voorgelegd aan de geschillencommissie passend onderwijs:
Postbus 85191
3508 AD Utrecht
Telefoon: 030 – 280 9590
info@onderwijsgeschillen.nl
https://onderwijsgeschillen.nl/
Ouders behouden de mogelijkheid om hun klacht voor te leggen aan het college voor mensenrechten en gelijke behandeling (voorheen de Commissie Gelijke Behandeling) en om een beroep aan te tekenen bij de rechter.
Medezeggenschap
De ondersteuningsplanraad (OPR) is de verplichte, speciale medezeggenschapsraad van het samenwerkingsverband. De ondersteuningsplanraad heeft instemmingsrecht op (vaststellen of wijzigen van) het ondersteuningsplan. Daarnaast wordt de directeur van het Samenwerkingsverband gevoed door de OPR met thema’s die spelen onder de ouders en op de scholen. In de ondersteuningsplanraad zitten ouders en leraren. De leden van deze raad moeten ouders en personeelsleden zijn van een school in het samenwerkingsverband. De leden van de ondersteuningsplanraad worden afgevaardigd door de medezeggenschapsraden van de scholen die deelnemen in het samenwerkingsverband, maar hoeven zelf niet noodzakelijk uit een van die MR’en afkomstig te zijn.
Binnen Samenwerkingsverband Westland zijn 10 schoolbesturen vertegenwoordigd. Vanuit 5 besturen is een leerkracht en een ouder afgevaardigd. Naast deze mensen zijn ook de directeur van het Samenwerkingsverband, een schoolondersteuner vanuit het samenwerkingsverband betrokken. Op die manier hebben we korte lijnen met elkaar.
De OPR komt meerdere keren per jaar bij elkaar om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen het samenwerkingsverband en toe te zien op het behalen van de doelstellingen uit het ondersteuningsplan. Een goede band tussen het bestuur, de directeur en de OPR is van groot belang om passend onderwijs in deze regio te laten slagen.
De vergaderingen van de OPR zijn openbaar. Zie voor data en locatie deze site. Het staat u dus vrij om een vergadering te bezoeken. Ook de notulen zijn openbaar en worden gepubliceerd op de site van het Samenwerkingsverband.
Wilt u meedenken? Graag! Neem dan contact met ons op via de mail: opr@spow.nl.
Leden
Waarnemend Voorzitter: Joost Vreuls
Ouders
PCPOW | Laura Kemeling Lisette Vermeulen- Marcus Garmt Meulendijks |
West Openbaar Onderwijs | Niet ingevuld |
WSKO | Sima de Bruijn |
Eenpitters | Joyce Zuiderwijk |
Speciaal Onderwijs | Niet ingevuld |
Leerkrachten
PCPOW | Wanda Zuidgeest |
West Openbaar Onderwijs | Marina van Os Ilona van Mierlo |
WSKO | Nick Hoogelander Wilma Scheele |
Eenpitters | Niet ingevuld |
Speciaal Onderwijs | Niet ingevuld |