De netwerkochtend van 24 september had een grote opkomst, met veel scholen vertegenwoordigd door hun directeur en/of intern begeleiders. De grote zaal van ’t Centrum in de Lier was volledig gevuld.
De koers en de ruwe schets van de plannen voor 2024-2025 werden in de openingswoorden door Mattanja Kats als directeur-bestuurder van SPOW en Turan Yazir namens de Raad van aangeslotenen helder neergezet. Dit moment werd ook benut om Myrte van Staalduinen, de nieuwe voorzitter van het College van Bestuur van PCPOWestland, voor te stellen aan het publiek.
Daarna gingen Marjolein Wennekers, Anna Veenstra en Elzeline van Ruijven, namens de voorbereidingsgroep dieper in op de plannen voor 2024-2025. In de presentatie werden de scholen meegenomen in de focus van de bijeenkomsten dit schooljaar welke ligt op het herijken van de basis- en extra ondersteuning, het ontwikkelen van een nieuw Schoolondersteuningsprofiel en het gezamenlijk werken aan inclusief onderwijs. Het overleg in kernen, voor directeuren en intern begeleiders, speelt hierbij een centrale rol. Na de opening en presentaties werd al snel overgegaan tot dit kernenoverleg, waar onder andere werd gediscussieerd over de vraag: “Hoe betrekken we de leerkrachten bij dit proces?” De aanwezigen deelden veel ideeën, die dankbaar zijn meegenomen door de voorbereidingsgroep.
Er was ook ruimte voor vragen en opmerkingen naar aanleiding van de presentaties. Deze zijn door de voorbereidingsgroep verzameld en geclusterd. Hieronder volgt een samenvatting:
Welke rol is weggelegd voor het S(B)O in het kernenoverleg omdat die scholen er voor alle kernen zijn?
De voorbereidingsgroep realiseert zich goed dat het S(B)O een andere positie heeft in de kernen dan de reguliere PO-scholen. De komende tijd zullen we door met elkaar in gesprek te zijn en al werkende die rol en positie van het S(B)O moeten bepalen. We hopen als voorbereidingsgroep natuurlijk van harte dat de vertegenwoordigers van het S(B)O hier over meedenken. Dat laatste kan in het kernenoverleg, in de raad van aangeslotenen en in de klankbordgroep.
Wat is de visie op inclusief onderwijs in ons samenwerkingsverband?
Voor dit schooljaar is als activiteit opgenomen om de SPOW inclusie-ambitie (visie) die in april 2022 door de besturen is opgesteld te herzien en te herijken. Dat is een spannend maar ook boeiend pad. We hebben immers met zoveel verschillende scholen te maken die ook ieder hun eigen visie hebben. Dit betekent ook samen leren en van elkaar leren. De voorbereidingsgroep wil stappen om dit pad te bewandelen voorbereiden.
Hoe legt de voorbereidingsgroep voor de Westlandse scholen de verbinding met de LEA?
De leden van de voorbereidingsgroep zijn (bijna) allemaal ook actief in de regiegroep van de LEA van de gemeente Westland. In het (dorps)kernenoverleg zal als vast agendapunt de LEA worden opgenomen. De regiegroepleden kunnen dan informatie delen, maar scholen kunnen ook hun ervaringen met de projecten uit de LEA delen. N.B. Het SPOW-bureau zit in de bestaande overlegstructuren van de gemeente Midden-Delfland (Maasland) en Rotterdam (Hoek van Holland) en volgt de ontwikkelingen van de LEA’s aldaar.
Sommige dorpskernen die samen in één overleg zijn ingedeeld liggen ver uit elkaar of hebben verschillende kenmerken, hoe gaan we hier straks mee om?
Er is voor deze indeling van de (dorps)kernen gekozen op basis van de ervaringen uit de SENtrum, het aantal scholen per (dorps)kern, de gemeente waartoe een (dorps)kern behoort en om het overzichtelijk te houden. Duidelijk mag echter zijn dat binnen de overleggen op enig moment ook gedifferentieerd kan worden. De basis van het overleg is dan samen, maar waar nodig apart. De mate van apart overleggen kan verschillen per kern.
Als samenwerkingsverband en vooral in de (dorps)kernen moeten we gaan samenwerken en informatie delen, maar we zijn ook concullega’s van elkaar, wat betekent dit voor de samenwerking?
Tijdens de presentatie aan het begin van de bijeenkomst werd de Piramide van Lencioni (zie illustratie) getoond. Aan de basis staat vertrouwen. De voorbereidingsgroep realiseert zich terdege dat hier gevoeligheden kunnen liggen, deze moeten we niet uit de weg gaan en als ze er zijn bespreekbaar maken in het (dorps)kernenoverleg. Dit zal stap voor stap moeten groeien en in het ene kernenoverleg gaat dat mogelijk sneller of makkelijker dan in het andere. Ook hier kunnen we met en van elkaar leren.
Er zijn ook vragen gesteld over de extra ondersteuning, zware ondersteuning en voorzieningen vanuit SPOW. Deze vragen kun je hier nalezen.