Het Ouder- en jeugdsteunpunt

08 april 2023

Wanneer een kind extra ondersteuning op school nodig heeft, naar het speciaal onderwijs gaat of op een andere manier onderwijs en/of zorg krijgt, hebben ouders vaak veel vragen. In de eerste plaats kunnen ouders daarvoor terecht bij de school van het kind.
Daarnaast bieden alle samenwerkingsverbanden ook zoveel mogelijk basisinformatie overzichtelijk op een plek. Dit heet het Ouder- en jeugdsteunpunt. Het steunpunt geeft informatie over passend onderwijs, hoe dat in de regio georganiseerd is, welke scholen er in de regio zijn etc. Ook biedt het ondersteuning op de lastigere momenten, bijvoorbeeld als je er als ouder met school niet uitkomt welke hulp er nodig is.

Het steunpunt is er om ouders te helpen en is onpartijdig. De informatie en het advies is altijd gericht op het belang van het kind om passend onderwijs te krijgen. Dit jaar heeft het ouder- en jeugdsteunpunt vooral nog een informerende functie. In de volgende fase, uiterlijk in 2024, zullen alle samenwerkingsverbanden ook meer werken aan een steunende en signalerende functie van het ouder- en jeugdsteunpunt.

Het ouder- en jeugdsteunpunt van Samenwerkingsverband Primair Onderwijs Westland (SPOW) is te vinden via https://spow.nl/voor-ouders/. Hier vind je vragen en antwoorden over passend onderwijs en handige links naar andere organisaties, informatie en hulp.